Rukometni savez Bosne i Hercegovine ove godine prvi put organizuje izbor najboljeg rukometaše i rukometašice, te najboljeg trenera BiH. U ovom izboru biramo najbolju rukometašicu i rukometaša u BiH, te najbolju rukometašicu i rukometaša iz BiH u inostranstvu, kao i najboljeg bh. trenera ove sezone u ženskom i muškom rukometu.

Po uzoru na najrelevantnije izbore na svijetu i ovaj se sastoji iz dva dijela. Prvi dio je da treneri šest prvoplasiranih ekipa u BH Telecom Premijer ligi BiH za rukometašice i treneri osam prvoplasiranih ekipa BH Telecom Premijer lige BiH za rukometaše glasaju za po pet najboljih igračica i igrača u BiH, te po tri najbolje igračice i igrača iz BiH u inostranstvu.

Treneri glasaju po sistemu bodovanja od 1 do 5 za igračice/igrače, te od 1 do 3 za trenere.

Drugi dio sastoji se od glasanja publike. Publika će na tom na glasanju na zvaničnoj Facebook stranici Rukometnog saveza BiH imati priliku da bira najbolje igrače prema broju glasova trenera. Nakon završenog glasanja publike sabrat će se glasovi trenera i publike. Bodovanje za konačni zbir u glasovima publike vršit će se po sistemu 10, 7, 5, 3, 1 za igračice i igrače u BiH, a 7, 3, 1 za igračice i igrače iz BiH u inostranstvu.

Što se tiče izbora najboljeg trenera, tu će također glasati treneri po šest/osam prvoplasiranih ekipa i to po sistemu bodovanje 3, 2, 1. Nakon toga će uslijediti glasanje publike, čiji će glasovi biti pretvoreni u bodove po sistemu 7, 3, 1.

Nominacije za najbolje rukometašice i trenera u ženskom rukometu bit će objavljene u četvrtak 1. juna 2023. godine, a nominacije za najbolje rukometaše i trenere u muškom rukometu bit će objavljene sedam dana kasnije. Svim izabranima bit će uručeni prigodni pehari za najbolje.

Other Articles

Translate »