Muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži je počela pripreme za predstojeći nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

 • Kada je u pitanju rukometna reprezentacija, koja ide na Euro, uspjeli smo obezbijediti uslove dostojne evropskoj reprzenetaciji. Počinjemo u Hillsu, hotelu koji je vrhunski i koji ima sjajne uslove. Od 3. januara smo u Švicarskoj, gdje ćemo na Yellow kupu imati sjajne uslove, a odatle ćemo se uputiti za Mannheim. Moram da se prvo zahvalim Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću. Hvala i Vladi Kantona Sarajevo i naravno našem zlatnom sponzoru BH Telecomu. Hvala i našim reprezentativcima, koji su svojom igrom i radom otišli na Euro. Želim da se zahvalim svim predstavnicima medija, jer ste u svom prostoru našli mjesta za naš sport. Želim da izrazim nadu da ćemo mi u januaru svi skupa da se radujemo, kazao je v. d. generalnog sekretara RSBiH Nedim Arnautović.

Obratio se i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, te član UO RSBiH.

 • Veliki broj medija nam govori da je bh. rukomet na pravom putu, da ovaj saziv UO radi dobre stvari. Ne smijemo zaboraviti da Rukometni savez BiH nije imao ništa, ni kancelarije, ni selektora, a kamoli da bi imao sad uslove da ide u Njemačku. Situacija na terenu nije kao što govorimo i finansisjka sredstva nisu dovoljna. Vijeće ministara nas ne prati. Kad se napravi rezultat, ramena igrača, selektora, sekretara služe za tapšanje. Kanton Sarajevo želi da pomogne nacionalni tim, da ne bude podrška samo deklarativna. Koristim i ja priliku da se zahvalim Vladi FBiH i premijeru Nikšiću. Nadam se da ćemo u narednoj godini uspjeti da se izborimo za sistemsko finansiranje sporta u BiH. Apelujem i na kolege iz Republike Srpske da učestvuju u finansiranju reprezentacije, jer je ovo reprezentacija svih nas. I od mene veliko hvala BH Telecomum, kazao je Magoda.
 • Sve je u nekakvom hodu, prebrzo za stvaranje homogene atmsofere. Ali adaptirat ćemo se, kao i svi ostali. Imamo iza sebe dosta turbulentan period. Napravili smo selekciju igrača koji su visoko motivirani da daju više nego što mogu. Vrlo je važna predanost igrača da daju sve od sebe, da idu do granica svojih mogućnosti, to je jedina garancija za uspjeh. Svaka pobjeda bi bila nekakv iskorak ili napredak. Imamo tešku grupu, nemojte to zaboraviti, ali realno i nema lagane ekipe u Evropi. Ovo su sve ekipe koje zahtijevaju i visoku motiviranost i mnogo toga više. Djelovat ćemo u cilju da budemo što bolji, kazao je selektor Irfan Smajlagić, pa nastavio:
 • Sklapali smo sustav, ova selekcija nije završena. Selekecija se pravi godinama, ali se mora paziti da rezultati ne trpe. Rezultat pokazuje da idemo u pozitivnom smjeru. Iskorak je što smo se na Euro prvi put plasirali kao drugoplasirani.
 • Informacije se mijenjaju iz dana u dan. Ne gradimo rezultat na tome kakvi su drugi. Možemo graditi rezultat na onome kakvi smo mi. Mi moramo jačati, bez obzira na protivnika. Možda će i kod nas neko biti povrijeđen. Zasad kod nas nema problema. Funkcioniranje tima zavisi od različitih profila igrača. Nemamo prostora za eksperimentiranje, dodao je Smajlagić.
 • Imamo Šveđane koji su petororstruki prvaci svijeta. Mi nemamo talentriranu generaciju, nego skup igrača. Nizozemska je napravila veliki progres posljednjih godina. Ne trebamo ni potcjenjivati, ni precjenjivati sebe. Nizozemska ima kontinuitet, koji mi nemamo. Nismo mi baš talentirani koliko se misli. Nemamo mi u ligi radne igrače. Igrat ćemo sa svakim, ali moramo biti realni. Ako nikad ne igramo protiv Švedske, ne znamo da li je možemo dobiti, poručio je Smajlagić.
 • Hvala vam što nas pratite, nadam se da ćemo zdravstveno biti dobro i da ćemo dati sve od sebe. Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla, uvijek se može takmičiti sa svakim, ali mislim da je selektor htio zaštiti igrače, ali realno reći kako stvari stoje, da ne bi došlo do razočarenja ili negativnih komentara. Najbolje je ići korak po korak. Možda je i bolje reći da su Nizozemci veliki favoriti, kao što i jesu. Isto tako i Švedska, koja u ovom momentu ima tri vrlo jake selekcije. Mi uvijek imamo dobre međuljudske odnose, poštovanje i atmosferu. Mislim da svi ovi koji dođu, dođu da uspiju. I u ovom ciklusu atmosfera će biti na visokom nivou, kazao je kapiten Terzić i dodao:
 • Mislim da naše navijače ne treba pozivati posebno. Mi smo njima unaprijed dužni da damo sve od sebe. Mi moramo mladim igračima pomoći da im podrška ne bude teret. Neke utakmice koje smo trebali dobiti, izgubili smo zbog pritiska. Moramo prebroditi te male viruse. Iskreno, moja želja je da prođemo grupu i da ostanemo što duže u Njemačkoj.

  FOTO: ANADOLIJA

  Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Rukometni savez Bosne i Hercegovine. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta dopušteno je isključivo uz navođenje RSBiH kao izvora uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj na www.rsbih.ba, te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja. 

Other Articles

KLUBOVI
Translate »