Rukometaši BiH počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, te se nadaju da mogu pružiti jak otpor favorizovanoj selekciji koju vodi Uroš Zorman

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras protiv Slovenije otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Večerašnji susret bit će debi novog selektora Irfana Smajlagića na klupi BiH.

  • Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče je da svako od njih da maksimum. Sve ono što zahtijeva vrhunski sport moraju ispoštovati, rekao je Smajlagić i dodao:
  • Treba pogledati prvo šta reprezentacija ima. Od Eura 2020. imamo pet igrača, od posljednjeg Eura nema sedam igrača. Pričamo o nosiocima i to je realnost. Jesmo bili učesnici prvenstava, a za to se moraju potrefiti neke stvari. Ali kad dođete na prvenstvo, rezultat se mjeri po onome šta ste napravili na Euru. Mi smo na oba Eura bili predzadnji. Dakle, od konkurencije smo bili lošiji. Moja vizija je da ne zavisimo od sreće i žrijeba, nego od nas. Da ne budemo topovska hrana bilo kome. Euro treba da bude stepenica za dalji razvoj. Moramo napraviti kontinuitet. Sve stvari moramo posložiti. Šta znači otići na Euro ako si tamo topovska hrana? Ali ako imamo šansu da taj Euro iskoristimo pozitivno, onda je to dobro.

Kapiten Mirsad Terzić nada se pozitivnom odgovoru igrača na zahtjeve stručnog štaba.

  • Mi se bavimo sportom gdje je sve moguće. Ako ne razmišljamo tako, onda nismo na pravom putu. Crna Gora je bila iznenađenje na Euru, ali je prije nekoliko godina bila u našoj situaciji. Dakle, ne treba izmišljati stvari, nego ih možemo kopirati i reprezentacija i Savez. Trenutno smo realno mnogo ispod, što ne znači da nećemo dati sve od sebe protiv Slovenije. Ista ta Slovenija je jaka i nadigrana dva puta od Srbije u kvalifikacijama za SP. Ništa nije nemoguće, kazao je Terzić.
  • Očekujem da svi budemo maksimalno koncentrisani na treninzima, da upijemo što je više moguće od našeg trenera i da to prenesemo na teren. Očekivanja su da svi damo maksimum, da se što više fokusiramo na našu igru i da iz svake utakmice izlazimo sve bolji, taktički, defanzivno, poručio je lijevi bek zmajeva Edin Klis.
  • Spremamo se da bismo bili što više koncentrisani na našu igru, pa da to prenesemo na utakmice. Imamo kvalitet koji trebamo dokazati i vjerujem da će ova selekcija imati svijetlu budućnost, poručio je Alen Ovčina, lijevo krilo zmajeva.
  • Očekivanja od prvog ciklusa okupljanja i od ovog dvomeča su da trebamo biti fokusirani na sebe, svoj rad i sticanje zajedničke rutine. U tim utakmicama idemo da pobijedimo, nigdje ne idemo sa bijelom zastavom, poručio je golman Admir Ahmetašević.

Portugalski arbitri Ivan Cacador i Eurico Nicolau dijeliće pravdu na ovoj utakmici, a delegat susreta biće Hrvat Siniša Rudić

Direktan prenos večerašnjeg susreta možete pratiti na programu BHT1, Arena Sport TV i EHF TV.

Other Articles

KLUBOVINOVOSTI
Translate »