Seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je danas sa sarajevskog aerodroma na međunarodni turnir „Yellow cup“ u Švicarskoj, gdje će izabranici selektora Irfana Smajlagića brusiti formu za Evropsko prvenstvo.

BiH će u Švicarskoj odigrati mečeve protiv Argentine, Švicarske i Rumunije. Pomoćni terener u selekciji BiH Damir Doborac vjeruje da ovaj turnir treba iskoristiti kako bi ekipa radila na dizanju samopouzdanja i kako bi selektor u konačnici vidio na koje igrače može računati na EP-u.

– Vjerujem u ovu ekipu i smatram da na Yellow cupu trebamo napraviti dobar rezultat kako bi u Njemačku otputovali s visokim nivoom samopouzdanja. To je dobra prilika da stvorimo dobru atmosferu u ekipi i da na EP otputujemo s vjerom da možemo napraviti nešto dobro – izjavio je Doborac na današnjoj konferenciji za medije.

BiH će na Evropskom prvenstvu igrati protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije.

Doborac ističe da je selekcija Gruzije u našoj grupi proglašena autsajderom, ali upozorava da je to ekipa koja se svojim dobrim igrama i zaslugama izborila nastup na EP-u. Kako je kazao, BiH u prvom meču protiv Švedske treba dati sve od sebe i pokazati snagu.

Dodao je da ekipa ima dosta problema s povredama igrača, te da je selektor Smajlagić tek jučer na treningu imao na raspolaganju puni sastav ekipe.

– Mnogi još nisu u potpunosti spremni. Ibrahim Haseljić se povrijedio i još uvijek ne znamo dijagnozu. Sastav će se dosta izmijeniti nakon turnira u Švicarskoj – zaključio je Doborac.

Reprezentativac Mirko Herceg je naglasio da su pripreme u Sarajevu bile dobre i da će Yellow cupo biti odlična prirema za Evropsko prvenstvo. Istaknuo je da je atmosfera u ekipi na visokom nivou i da svi igrači vjeruju da BiH može ostvariti dobar rezultat na ovom takmičenju.

Na spisku za Yellow cup u Švicarskoj su – golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević; krila: Adi Mehmedčehajić, Marko Majstorović, Luka Perić, Vladan Đurđević; bekovi: Mirsad Terzić, Igor Mandić, Mirko Herceg, Dino Hamidović, Marko Davidović, Mario Pavlak, Luka Knežević, Marko Panić, Nedim Hadžić; pivoti: Senjamin Burić, Adin Faljić, Amir Muhović.

Evropsko prvenstvo na rasporedu je od 10. do 28. januara u Njemačkoj. 

Foto: FENA

Other Articles

Translate »