Kvalitetom i iskustvom predvodnik podmlađene rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine trebao bi biti desni bek Montpelliera Marko Panić. Rođeni Jajčanin je zdrav, nastupa za jak francuski klub, a u razgovoru s novim selektorom reprezentacije BiH Irfanom Smajlagićem je najavio povratak u A tim nakon godinu izbivanja.

  • Razgovarali smo, dobio sam poziv i rekao da ću se odazvati. Nisam tu bio godinu, ne znam šta očekivati, ali vidim da je pozitivna priča i da Smajlagić hoće da napravi kostur ekipe, da na startu vidi ko je kakav… Tražio je i ozbiljne uslove za nas, da se osjećamo kao reprezentativci na pripremama, rekao je Panić u razgovoru za Dnevni avaz.

Okupljanje reprezentativaca je u nedjelju, a on bi trebao doći dan kasnije.

  • U nedjelju (17 sati) imam utakmicu sa St. Raphaelom, tako da bih trebao doći dan poslije, ali još nisam siguran konkretno kad, kazao je Panić.

Reprezentaciji BiH slijede kvalifikacije za EP u grupi 7 sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom. Na prvenstvo će ići po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz ukupno osam grupa kvalifikacija.

  • Računam da će posljednje u grupi biti Kosovo, koje bi trebali dobiti dva puta ukoliko išta ozbiljnije mislimo i onda se posvetiti jačim protivnicima. S posljednjim se ne računaju bodovi, tako da nam treba jedna pobjeda protiv Slovenije i Crne Gore. Realno gledajući, mislim da mi nismo favoriti u ovom trenutku u odnosu na ove dvije ekipe. Trenutno, ni po kvalitetu, a još manje s obzirom na to šta se sve izdešavalo u proteklih godinu-dvije. Sad je sve novo, pitanje je i ko će se odazvati, jesu li svi zdravi, priča Panić.

U kratkom roku je potrebno sve pripremiti s obzirom na to da Zmajevi 13. oktobra (20 sati) gostuju Sloveniji u Mariboru, a tri dana kasnije (20 sati) u Sarajevu dočekuju Crnu Goru.

  • Mi ćemo izaći i probati se pokazati u najboljem svjetlu. Ove dvije reprezentacije igraju nekoliko godina zajedno i učestvuju na velikim takmičenjima, imaju bazu i kontinuitet. Moramo gledati realno, idemo probati odigrati najbolje što možemo. Probat ćemo napraviti neku bazu igre i igrača. Znam samo da se moramo potruditi da damo maksimum od sebe, pa ako se sve poklopi da ostvarimo jednu pobjedu i plasiramo se na EP, zaključio je Marko Panić.

Foto: EPA

Tekst: Dnevni Avaz

Other Articles

NOVOSTIREPREZENTACIJA
INFORMACIJA ZA JAVNOSTREPREZENTACIJA
Translate »