Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati u narednu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naša selekcija slavila je u Cazinu večeras sa 22:21, ali to nije bilo dovoljno, jer je Grčka prije dva dana slavila sa 23:21 i sa samo jednim golom prednosti prošla dalje u narednu fazu.

Nakon početnog vodstva Grčke od 1:0, naš tim je golovima Adelise Dautović, Marije Gudelj i Ane Vrančić preokenula na 3:1. Potom je Kerlidi smanjila na 3:2, a Edina Demić pogađa za 4:2. Nakon toga Grčka je uzvratila serijom od 3:0 i povela sa 5:4. Istom mjerom uzvratila je naša selekcija i golovima Kolašinac, Gudelj i Vrančić povela sa 7:5. Nakon gola Manije za 8:7, uslijedio je furiozan završetak prvog dijela u režiji naše selekcije. Bh. tim je do poluvremena napravio seriju od 6:2 i na odmor otišao sa vodstvom od 14:9. Prvih sedam minuta u nastavku Grčka je bila malo bolja i uspjela je da zaostatak smanji na tri gola (13:16).

Pozvala je naša selektorica minutu odmora, a nakon iste Desire Kolašinac pogađa za 17:13, no nakon brzog centra Grkinje preko Marije Chatziparasidou smanjuju na 17:14. Bilo je 18:15 uskoro, a nakon nekoliko minuta bez gola ni na jednoj strani, na isteku 45. minute Grčka je sa dva brza gola smanjila na samo gol zaostatka (18:17 u korist BiH). A nakon probijanja u našem napadu, Zygoura pogađa za izjednačenje na 18:18. Minuta je bila 47. U tim trenucima se povrijedila i naša pivotkinja Damljana Bošnjak, što je itekako bio hendikep za našu selekciju. Kriza u našem napadu se nastavila, a nakon novog probijanja Grčka je imala šansu da prvi put povede nakon 5:4 u prvom dijelu.

Dugo su Grkinje gradile napad, došle na granicu pasivnog, a Mania je šutirala preko gola. U narednom napadu Kolašinac je izborila sedmerac, a Marija Gudelj je postigla svoj šesti gola za 19:18. Nakon sjajne odbrane Marijine sestre Anice, uslijedila je polukontra bh. tima i sjajna Edina Demić pogađa za 20:18. Grčka je smanjila na 20:19, a u našem narednom napadu Kolašinac je ponovo izborila sedmerac, a fenomenalna Marija Gudelj sedmim golom vraća dva gola prednosti za naš tim (21:19). I onda ponovo, nakon sestrinog gola, Anica Gudelj na golu upisuje dvije odbrane u jednom napadu i to je bila nova prilika za naš tim da ponovo ode na tri razlike, ali Kepesidou je upisala 11 odbranu i dala svojoj selekciji priliku da još jednom smanji zaostatak.

No, briljirala je na našem golu Anica Gudelj i novim odbranama obezbijedila šansu našem timu da poveća vodstvo. Ali nsimo to iskoristili, pa se nastavilo igrati bez gola malo više od tri minute s obje strane. Nastavio se okršaj Anice Gudelj i Kepesidou, pa se serija bez golova produžila na gotovo pet minuta.

Grkinje su smanjile na 21:20, a mi nismo iskoristili zicer za novih plus dva. I onda Grčka sa pivota dolazi do izjednačenja od 21:21. Imali smo napad na dvije minute do kraja, ali nam je ispala lopta. Uspjeli smo se odbraniti, a na devet sekundi do kraja Edina Demić pogađa za 22:21, ali to je bilo to i više nije bilo vremena za povratak, pa je uslijedilo slavlje Grkinja.

BiH – GRČKA 22:21 (prvi meč 21:23)

Dvorana: JU Sportski centar Salih Omerčević. Gledalaca: 1.200. Sudije: Stefan Ivanović i Marko Vujisić (oba Crna Gora). Delegatkinja: Svetlana Obućina (Srbija). Isključenja: BiH 10, Grčka 10 minuta. Sedmerci: BiH 8(6), Grčka 1(0).

BiH: A. Gudelj (14 odbrana), Pidro, M. Gudelj 7 golova, Demić 5, Kolašinac 4, Vrančić 3, Dautović 1, Bošnjak 1, Topić 1, Railić, Točić, Dizdar, Kulić, Osmanović, Majkić, Kršić. Selektorica: Alma Čehajić Hadžović.

GRČKA: M. Kepesidou (15 odbrana), Tsiknaki, Trochidou, Zygoura 4, Kerlidi 4, Mania 3, Argiropolou 3, Chatziparasidou 2, Fragkou 2, Karamanou 2, N. Kepesiodu 1, Zeneli, Kyriklidou, Ntimtsoudi, Kostopoulou, Stougiannidou. Selektor: Panagiotis Messinis.

Other Articles

KLUBOVINOVOSTI
Translate »