U meču 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine ženska rukometna reprezentacija  Bosne i Hercegovine poražena je od Rumunije sa 16:37.

Rumunke su tako opravdale ulogu favorita u Cazinu, jer se radi o jednoj od najjačih reprezentacija na svijetu. Iako je Rumunija nastupila u kombinovanom sastavu i takva je mnogo jača od naše selekcije, koja prvi put u svojoj historiji učestvuje u glavnom dijelu kvalifikacija. 

Osim toga, selektor Adnan Bašić je u ovom meču bio lišen usluga nekoliko rukometašica, koje su, kako su objavili iz Rukometnog saveza BiH, opravdano odsutne, pa je bolji rezultat bilo teško očekivati. 

Što se tiče samog meča Rumunija je na startu nametnula svoj ritam i do kraja poluvremena napravila devet golova razlike (17:8). U nastavku meča Rumunija je nastavila u jakom ritmu, pa je na ulasku u posljednjih 20 minuta vodila sa velikih 27:11. Napravila je naša selekcija mini-seriju od 3:1 i smanjila na 14:28 i 46. minuti. 

Nakon toga Rumunke su rutinski privele meč kraju i upisale petu pobjedu u ovim kvalifikacijama. 

Najefikasnija kod Rumunije bila je Lorena Gabriela Ostase sa sedam pogodaka, a Maria Bianca Bazaliu je dodala šest. Andra Liviana Moroianu je pogađala pet  puta. 

U našoj selekciji Armina Isić je postigla četiri, Azra Topčić i Adelisa Hušić su dodale po tri, a Matea Šumelj, Damljana Bošnjak i Edina Demić po dva gola. Anica Gudelj sakupila je šest, a Anisa Selimović četiri odbrane. 

Rumunija je prva u našoj grupi sa maksimalnih 10 bodova, Hrvatska je druga sa šest i ove dvije selekcije su izborile plasman na Euro. Grčka je trećeplasirana sa četiri boda, a BiH je na posljednjem mjestu bez bodova. 

U posljednjem kolu u nedjelju od 18 sati BiH gostuje Hrvatskoj u Zagrebu, dok će Rumunija kvalifikacija zatvoriti susretom protiv Grčke na domaćem terenu. 

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Rukometni savez Bosne i Hercegovine. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta dopušteno je isključivo uz navođenje RSBiH kao izvora uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj na www.rsbih.ba, te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.

Other Articles

Translate »