Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Naše rukometašice u srijedu gostuju Rumuniji od 16.30 sati, a u subotu, 14. oktobra, dočekuju Hrvatsku od 20 sati u Cazinu.

Povratnica u nacionalni tim je Armina Isić (lijevi bek), članica rumunskog Miovenija, koja je prošlogodišnje mečeve pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Grčke propustila zbog povreda. Armina Isić je prethodnu godinu i po, prije dolaska u Rumuniju, nastupala za francuski Toulon.

– Svi vrlo dobro znamo da je Francuska zemlja rukometa i da je biti profesionalni rukometaš zaista velika stvar i veliko zadovoljstvo. Provela sam godinu i po u Francuskoj, u Toulonu, i mogu reći da je to bilo iskustvo za koje ću vječno biti zahvalna. Istina je da mi je početak bio relativno težak, došla sam na polusezoni, bilo mi je potrebno vrijeme da se adaptiram na novu ekipu, na novu sredinu, na novi sistem rada. Potom je nova sezona krenula jako dobro, na individualnom nivou sam bila zadovoljna time što sam pružala tada, kao i samim učinkom koji sam imala. S kolektivne strane, nismo dobro otvorile sezonu, imale smo neke poraze koje nismo očekivale i onda je cijela sezona bila neizvjesna do samog kraja. Nažalost, imala sam i nekoliko povreda, koje su me odvajale od terena, a zbog jedne sam propustila i reprezentativne utakmice protiv Grčke. Bilo je teško psihički, no izborila sam se s tim i sretna sam da povrede nisu bile teže prirode, kaže na početku razgovora za Sport1 i Oslobođenje Armina Isić, koju smo zamolili da nam predstavi svoj novi klub – CS Dacia Mioveni.

– Put me neplanirano odveo u Rumuniju, ali to je sve tako trebalo da bude. Klub za koji trenutno igram je mlad, osnovan 2012. i već se neko vrijeme takmiči u 1. ligi. Dosad su bili u donjem dijelu tabele, ali od ove sezone cilj je sredina tabele, što možemo vidjeti na osnovu velikog broja pojačanja, koja su stigla kako bismo što spremnije ušli u sezonu, odnosno kako bismo se približili cilju. Na početku sezone izgubili smo bodove za koje nismo mislili da hoćemo, ali smo svom srećom vratili te bodove na drugim utakmicama, pa smo već sada u igri za sredinu tabele. Svakako, sezona je duga i očekuje nas još mnogo utakmica. Nakon svega ne možemo reći da smo nezadovoljni, imali smo u startu nekih problema, na koje nismo mogli utjecati, nismo bili na okupu od samog početka, ali stvari se sada slažu i nadamo se još boljim rezultatima u nadolazećem periodu. Na ličnom planu se nadam da ću da budem zdrava kako bih mogla da se pokažem u najboljem svjetlu i dođem u najbolju formu. Samim time, ako igram dobro, mogu da pomognem svojoj ekipi u predstojećim izazovima, a naravno da očekujem i jako dobru sezonu u rumunskoj ligi, ističe bh. rukometašica.

U susret kvalifikacijama za Euro jasno je da su Rumunija i Hrvatska favoriti protiv BiH, koja je selekcija u stvaranju. U posljednje tri godine svaki meč za naše rukometašice je historijski, pa i ovaj put nije drugačije. Nakon 2007. godine ovo je prvi put da naša selekcija učestvuje u glavnom dijelu kvalifikacija.

– Kako ste i rekli, u fazi smo pravljenja tima. Iskreno, ne bih pričala o očekivanjima, jer znamo svi da su te dvije reprezentacije s kojima igramo sljedeće sedmice izuzetno jake selekcije i mogu slobodno reći da su favoriti u predstojećim utakmicama. Ali ono što također mogu reći jeste to da mi ne trebamo i nećemo očekivati mnogo, nego treba da se fokusiramo na nas, na našu igru i da budemo dobar kolektiv na terenu. Borit ćemo se za našu državu i našu reprezentaciju, vjerovat ćemo da je sve moguće, jer to je sport, kazala je Isićeva.

Osmi igrač

Podrška nacionalnim selekcijama u Cazinu uvijek je sjajna, a nema sumnje da će tako biti i ovaj put.

– Utakmice protiv Grčke prošle godine sam pratila preko malih ekrana i nije mi bilo svejedno kad sam vidjela podršku navijača na tim mečevima. Za predstojeće utakmice, pogotovo drugu u Cazinu, jedva čekam da zaigram pred našom divnom publikom i pred BH Fanaticosima. Svi oni će biti naš osmi igrač. Svakako da će to biti ogroman motiv za nas da damo i više od svojih mogućnosti kako bismo na kraju svi bili sretni i zadovoljni, zaključila je Armina Isić.

Izvor: Sport1.ba / Oslobođenje

Other Articles

KLUBOVI
REGISTRACIJE 03.10.2023.
KLUBOVI
REGISTRACIJE 05.10.2023.
Translate »