Muška kadetska (U18) rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je EHF Championship u Slovačkoj, što je ustvari nekadašnji Evropsko prvenstvo divizije B.

Mladi bosanskohercegovački rukometaši u finalu su deklasirali selekciju Latvije rezultatom 38:26.

Bh. kadeti su samim plasmanom u finale izborili direktan nastup na Evropskom prvenstvo 2026 za mlade rukometaše, a protiv Latvije su pokazali da imaju veliki potencijal, koji treba čuvati i njegovati u godinama pred nama.

U finalnom susretu najefikasniji u bosasnkohercegovačkom timu bio je Alen Hadžimuhamedović sa 12 golova.

Za najkorisnijeg igrača (MVP) EHF Championshipa u Slovačkoj izabran je Alem Hadžić. Mihajlo Vujadinović je proglađen za najboljeg golmana, a Alen Hadžimuhamedović je bio najbolji srednji bek.

Na putu do finala EHF Championshipa mladi bh. rukometaši su prvo u grupnoj fazi ostvarili sve tri pobjede. Prvo su deklasirali Estoniju sa 43:23, a potom su bili bolji od Litvanije sa 33:30, dok su u trećem kolu nadigrali selekciju Turske sa 33:28. U polufinalnom duelu naša reprezentacija pobijedila je Nizomsku sa 29:25.

  • Sigurno je da smo ispisali historiju našeg omladinskog rukometnog sporta. Sada se mora postaviti jasan i konkretan plan za dvije godine rada i pripremanje ekipe za odlazak na Evropsko prvenstvo. Baza igrača se mora još proširiti, određeni momci ozbiljnije tretirati, a okupljanja biti češća, kazao je nakon EHF Championshipa selektor U18 reprezentacije Alen Hadžić.
  • Ostvarili smo veliki uspjeh i to je bio naš san od samoga početka. Mnogo smo se potrudili za ovo, bilo je teško. Trenirali smo i spremali se za ovo, a rad se na kraju isplatio. Mislim da bismo se trebali spremati bolje, a mi idemo kao i dosad sa slogom i drugarstvom kako bismo ostvarili što bolji rezultat, istakao je Alem Hadžić, MVP EHF Championshipa.

Other Articles

INFORMACIJA ZA JAVNOST
KLUBOVINOVOSTI

Leave a Reply

Translate »