Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za mečeve protiv Portugala u okviru baraža za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj 2025. godine.

Naš tim je sa treninzima počeo jučer, a tek večeras kasno će biti u kompletnom sastavu. Pred ovo okupljanje došlo je do promjena u sastavu, pa su zbog povreda otpali Josip Perić i Luka Perić, te zbog privatnih obaveza Admir Ahmetašević, pozive su dobili srednji bek Izviđača Milan Vukšić, desno krilo Maglaja Amar Kendić i golman Vogošće Bekir Čordalija.

možemo računati. Što se tiče atmosfere, igrači koji dolaze su zdravi i spremni. Fali nam još pet igrača, do ručka trebaju doći još trojica, te očekujemo još Marka Panića i Senjamina Burića, pa ćemo sutra biti kompletni. Malo je vremena što se tiče pripreme utakmice, naći ćemo način. Znamo s kim igramo i ne treba trošiti riječi o njima. Ali imamo i mi svoje adute, imamo igrače koji mogu mnogo. Vjerujem da su igrači svjesni odgovornosti

kazao je selektor Damir Doborac.

Kad uzmemo naše i njihove rezultate, oni su na papiru favoriti, ne bježimo od toga. Ponavljam da i mi imamo svoje adute. Iskreno se nadam da ćemo dati maksimum. Potrudit ćemo se da ne dozvolimo da nas ne dobiju laku. Imamo i mi želju da se što bolje predstavimo, dodao je Doborac.

Selektor se potom osvrnuo na pripremu utakmicu u četvrtak.

  • Nismo jedini u situaciji da nam fali vremena. Nama za odbranu ne treba mnogo i voljni momenat je odličan. Želim da momci jedni drugima pomognu, da jedni druge na ostavljaju na cjedilu i tu vidim našu prednost. Odbrana je ta koja donosi rezultate i pokušat ćemo u tom segmentu damo sve od sebe. Povoljan rezultat je da pobijedimo i tako ćemo se postaviti, ali ne zavisi od nas, zavisi nešto i od rivala. Ako pogledamo Ligu prvaka vidjeli ste da Kiel nadoknadi devet razlike. Teško je prognozirati šta je za nas povoljno i dobro. Bit ću zadovoljan i sretan ako svako od nas da svoj maksimum.

Portugal je vrhunska selekcija, ali ne koristi toliko ofanzivnu tranziciju.

  • Postoji veća mogućnost da se griješi ako im je tranizicija dobra. Vidimo plus u tome da ne igraju tranziciju, ali svaka će ekipa kazniti ako ne budemo dovoljno pametni. Moja je želja da mi igramo brže. Želimo pokazati da je naš fokus tranizicija prema naprijed i to nam je baš potrebno, kazao je Doborac.

Obratio se potom i golman Benajmin Burić.

  • Promjene su se s pravom desilo i to je to. Imamo jako bitne utakmice, vidio sam na treningu nove momke, koji rade odlično i to mi se baš sviđa. Atmosfera je stvarno pozitivna, prezadovoljan sam s ovim što smo vidjeli, kazao je Burić, pa se osvrnuo na Portugal.
  • Dvije utakmice baraža su uvijek opasne po sve. Naša velika šansa je to što svi Portugal smatraju apsolutnim favoritom. Očekujem dvije tvrde utakmice. Imaju nekoliko svjetskih igrača, vrhunski rukometaši i morat ćemo se na njih pripremiti. Očekujem dvije jako teške utakmice, istakao je Burić.
  • Šok-terapija u sportu je kad nešto loše ide, kod nas još nije loše. Novi selektor, novi pozivi, došli su novi igrači, koji nude nešto novo. Nadam se da ćemo u tom pogledu da napredujemo. Moramo da vjerujemo u nas i pokušat ćemo mi stariji igrači i trener da kažemo mladim igračima da možemo proći Portugal. Zaslužujemo da igramo na SP, dodao je Burić.

BiH Portugalu gostuje u četvrtak od 20.30 sati, a potom istog rivala dočekuje u nedjelju od 17 sati u Mejdanu.

Foto: Damir Doborac

Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Rukometni savez Bosne i Hercegovine. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta dopušteno je isključivo uz navođenje RSBiH kao izvora uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj na www.rsbih.ba, te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.

Other Articles

Translate »